1. Ik zie een kleurverschil bij twee producten met hetzelfde kleurnummer, hoe kan dat?

Op de foto ziet u 3 panelen geschilderd met hetzelfde kleurnummer en toch hebben ze allemaal een andere tint wit. Dit kan komen door een verschil in productstructuur, glansgraad, toegepaste verwerkingstechniek of licht. Hieronder vindt u een korte uitleg bij deze opties.

Structuur: Een glad oppervlak kan een ander kleurbeeld geven dan een gestructureerd oppervlak. Dit heeft o.a. te maken met de reflectie van het licht en “schaduwwerking” van het gestructureerde product.

Glansgraad: Een hoogglans product zal iets donkerder overkomen dan een mat of zijdeglans product. Dit heeft te maken met de reflectie van het licht op het oppervlak.

Verwerkingstechniek (kwasten/rollen/spuiten): Hoe onregelmatiger de structuur van een verflaag is, hoe groter het effect dat deze kleur visueel af zal wijken van de kleurwaaier en de verflaag zonder structuur.

Licht: Verschillende lichtbronnen kunnen een verschillend kleurbeeld opleveren, enerzijds door de onderling verschillende optredende reflectie-eigenschappen van de toegepaste materialen en anderzijds door het onderlinge verschil in lichtbronsamenstelling van het daglicht en de verschillende soorten kunstlichtbronnen (van koel licht tot warm soft licht). Metamerie is het verschijnsel waarbij twee onderdelen in dezelfde kleur bij daglicht hetzelfde tonen maar bij kunstlicht verschillen.

2. Hoe bescherm ik mijn buitenmuren?

Vaak zijn bakstenen muren gesaust om hun slechte staat te verbergen. Als je deze verflaag zou willen vervangen voor een andere kleur of vanwege de slechte staat zal eerst de oude laag verwijderd moeten worden. Afhankelijk van de ondergrond zijn er diverse manieren om de verf van de bakstenen muur te verwijderen. Onderzoek eerst hoe de staat van de bakstenen en de voegen is voordat je een keuze maakt. Bij oude en poreuze bakstenen mag niet met hoge druk gereinigd worden anders is de kans groot dat de voegen worden los gemaakt en de bakstenen worden beschadigd.

Na het reinigen moet de muur worden geïmpregneerd voor een degelijke bescherming. Een prachtige manier is het aanbrengen van kalei. De kalk vormt daarbij niet alleen een goede bescherminglaag tegen vocht en andere invloeden, het verbergt ook moeiteloos ongewenste oneffenheden. Het geeft de buitenmuren niet alleen een karakteristiek uitzicht, maar beschermt ze ook tegen allerlei weersinvloeden.

3. Hecht de verf nog voldoende aan de ondergrond?

Bij oudere huizen zijn er door de jaren heen vaak diverse lagen verf aangebracht. Verfsystemen kunnen verbrossen door veroudering. Deze brosse lagen kunnen de werking van de ondergrond niet goed volgen waardoor het risico op scheuren en/of bladderen ontstaat.

Tevens is het risico aanwezig dat door de onderlinge spanningsverschillen die ontstaan bij het aanbrengen van nieuwe lagen verf, de slechte lagen zullen onthechten van de ondergrond. Voer daarom altijd eerst een hechtingsproef uit voordat je een nieuwe laag verf aanbrengt.

4. Waarom wordt witte verf soms geel?

Misschien heeft u het wel een gemerkt dat wit (getint) schilderwerk binnenshuis verandert van teint.

Waarom vergeelt witte of wit getinte verf ? Het proces van vergeling wordt donkervergeling genoemd. De oorzaak is meestal een tekort aan voldoende daglicht (uv-licht). Ook de verfsoort kan een oorzaak zijn van vergeling. Vaak ontstaat donkervergeling dan ook in de sponningen en de binnenkant van bijvoorbeeld deuren waar geen daglicht komt. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen kunt u het best verf op waterbasis gebruiken en niet op terpentinebasis. Verf op terpentinebasis vergeelt veel sneller dan watergedragen verf. Voor extra advies kunt u natuurlijk contact met ons opnemen.

5. Scan jouw favoriete vakantiekleur!

Op vakantie zie je een fantastische kleur die je graag thuis zou willen gebruiken, maar een kleur kun je niet onthouden. Als je er een foto van neemt vervormt de kleur. Daarom heeft Sigma hier een handige app voor gemaakt “ColourMate”.

Neem een foto van de kleur en de Sigma Colourmate zoekt er de juiste NCS kleur bij. Je kunt er zelfs een heel kleurenpallet op samenstellen en delen via mail, facebook of twitter. Thuis gekomen kun je deze kleur doorgeven aan de schilder en nog heel lang genieten van jouw favoriete vakantiekleur!

6. Hoe voorkom ik lekstrepen?

Lekstrepen worden veroorzaakt door atmosferische vervuiling die met regenwater over schilderwerk heen spoelt en zich aftekent op de ondergrond. De vervuiling is afkomstig van liggende delen, beglazing of van onbehandelde metalen, zoals zinken dakgoten en aluminium glaslatten.

Lekstrepen voornamelijk zichtbaar op lichte hoogglanslakken. De lekstrepen ontstaan voornamelijk op hoogglanslakken omdat deze een lage oppervlaktespanning hebben. Regenwater loopt als druppels over het oppervlak. Hierdoor wordt het vuil geconcentreerd op het spoor van de regendruppel en tekent zich af als een vuilstreep. De vervuiling dringt in de poriën en droogt op. Dit fenomeen doet zich met name voor op verflagen die nog niet volledig zijn doorgehard. Hoe verser de verflaag hoe gevoeliger deze is voor lekstrepen. Om vervuiling te beperken is het aan te bevelen de omgeving van te voren goed te reinigen. Eerst het glas wassen en daarna schilderen is een goede oplossing.

7. Wist u dat een donkere kleur vaker geschilderd moet worden?

Donkere kleuren reflecteren minder licht, deze energie wordt in de vorm van warmte in het verfsysteem opgeslagen.

De ondergrond reageert op deze thermische belasting, het gevolg is overmatig ‘werken’ van de ondergrond, wat resulteert in versnelde beschadiging van het verfsysteem, met name op de aansluit details.

8. Hoe voorkom je blaasjes in het schilderwerk?

Blazen leveren vanuit technisch oogpunt geen problemen op, maar het eindresultaat is vaak esthetisch onacceptabel. Blaasvorming bij alkydhars verven kan ontstaan omdat bepaalde houttypes (o.a. meranti en merbau) grove poriën hebben.

Wanneer het hout geschilderd wordt, kan de lucht, die aanwezig is in de doorgangen ingesloten worden. Bij een plotselinge temperatuursstijging zet de lucht uit en ontstaan er blaasjes. De blaasjes kunnen ook knappen zodat kratertjes in de droge verflaag zichtbaar blijven.

Donkere kleuren zal de vorming van blazen versterken. Een eenduidige oplossing voor dit probleem is helaas niet aan te geven. Als het mogelijk is, kan afscherming van de volle zon of wind tijdens het schilderen een oplossing bieden. Wanneer er toch blazen in het schilderwerk optreden, laat de verf goed uitharden (minimaal een week), schuur de oneffenheid weg en lak het over.